U gebruikt een oude browser!

Update uw browser om deze website correct te bekijken. Update mijn browser nu

Reserveren lezingenreeks 2021

1) Paleolontologie door Noud Peters.
Maandagavond 13-9-2021 :20.00-22.00 uur. Locatie: Museum Klok & Peel.

Dank zij een zandgroeve in Liessel weten we veel over onze ‘Peel’ van enkele miljoen jaren geleden. Zo’n 10 miljoen jaar geleden tijdens het mioceen, lagen grote delen van Nederland onder water en zwommen er in de ‘Peel’ walvissen en haaien rond. Dat weten we door de vele fossielen die in Liessel naar boven zijn gekomen. De zee trok zich geleidelijk terug en later bij Liessel liepen landdieren rond zoals mastodonten en neushoorns; tijdens de ijstijd zelfs mammoeten en nog later oerrunderen.
Op 13 september zal Noud Peters ons hier alles over vertellen tijdens een lezing in Museum Klok & Peel. Inschrijven via de website is noodzakelijk Er kunnen helaas slechts 50 mensen deelnemen. Na de pauze gaan we het museum in waar de vondsten zijn te zien met een toelichting door Noud Peters.
Pauze.
Aansluitend begeleide rondleiding door het museum.

2) De geologie van de Peelrandbreuk door Ad Havermans.
Maandagavond 11 -10-2021 20.00-22.00 uur. Locatie: Museum Klok & Peel.

De vondsten in Liessel waren alleen mogelijk omdat als gevolg van een systeem van breuken sommige delen van de aardkorst werden opgeheven en andere daalden. De afzettingen van de zee tijdens het mioceen liggen soms honderden meters diep behalve op de Peelhorst waar ze voor menselijk graafwerk toegankelijk zijn.

3) De Peel als buffer bij grote droogte door Ernest de Groot.
Maandagavond 8-11-2021 20.00 -22.00 uur. Locatie: Museum Klok & Peel.

De droogte van de afgelopen jaren maar ook de natte zomer van 2021 laten zien dat de extremen als gevolg van het opwarmen van de aarde zullen toenemen. Was het vroeger voldoende om het teveel aan water snel af te voeren, tegenwoordig wordt het steeds duidelijker dat we ook buffers moeten maken om tijdens langdurige droogte over voldoende water te kunnen beschikken. De Peelhorst als buffer, als grote badkuip?
Ernest de Groot is Dagelijks Bestuurslid en Loco Dijkgraaf van het Waterschap Aa & Maas.

1. Kies uw tickets

 • Selecteer uw tickets
  Prijs
  Aantal
  Subtotaal
 • Lezing gratis toegang € 0,00
  € 0,00
 • Totaalprijs
Ticket support